Obec Lužany
oficiální stránky obce
Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuality > Pomozte nám snížit náklady na provoz veřejného osvětlení

Pomozte nám snížit náklady na provoz veřejného osvětlení



Datum konání:
7.6.2023

V rámci plánování úspor nákladů za elektrickou energii prověřujeme možnost snížení spotřeby elektřiny na veřejném osvětlení. Jedná se o jedno z opatření Místní energetické koncepce, kterou jsme si v minulém roce nechali zpracovat.

Aktuálně se v obci nachází 133 ks osvětlovacích bodů s roční spotřebou elektrické energie ve výši 25 MWh a náklady ve výši 140 tis. Kč. Po dohodě se odbornou společností jsou dvě možná řešení.

První je zachovat stávající svítidla a vyměnit pouze stávající sodíkové výbojky o příkonu cca 70 W za LED žárovky o příkonu 26 W. Předpokládané náklady na toto opatření jsou 180 tis. Kč, doba návratnosti je 2,14 let. Nevýhodou této varianty je, že svítidla jsou s barvou světla 3 000 K, na kterou nejsme na veřejném osvětlení zvyklí. 

Druhou variantou je výměna celých svítidel, kdy by bylo možné instalovat svítidla s nižší barvou světla, propojit ústřednou a celý systém zmodernizovat na dalších 25 let. Náklady na toto opatření jsou odhadovány na 1 600 tis. Kč. V tomto případě by bylo možné žádat o dotaci z MPO ve výši cca 450 tis. Kč. Doba návratnosti je cca 13,5 let. Výhodou tohoto řešení je možnost zvolit barvu světla bližší stávajícím výbojkám (požadavek dotace je max. 2700 K) a operativně řídit spotřebu světel (snižovat a zvyšovat výkon).

Na zkoušku byly na 3 lampy u obecního úřadu naistalovány LED žárovky s výkonem 26 W a barvou světla 3 000 K. Žádáme občany, aby vyjádřili svůj názor na daná svítidla, resp. na zvolenou barvu světla, zda se jim líbí a vyhovuje jejich potřebám. Vaše názory a připomínky očekáváme do konce června 2023 na emailu urad@luzany.cz nebo osobně v kanceláři Obecního úřadu Lužany. Vezmeme je v potaz při rozhodování o dalším postupu.

Děkujeme za Váš názor, je pro nás důležitý.

barva_svetla_4.jpg

Zdroj obrázku: https://www.svet-svitidel.cz/clanky-barvy-svetla-a-jejich-vyuziti-v-praxi/